Bali masajı, tüm vücudun ve derin dokunun hedeflendiği bütünsel bir masaj yöntemidir. Aynı zamanda Bali masajı bedensel bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra zihinsel iyileşmeye de yardımcı olmaktadır. Doğu kültürünün bu eşsiz masaj yöntemi Hindistan, Çin ve Güney Asya tedavi yöntemlerinden beslenerek bugünkü halini almıştır. Masajı yapan uzman terapistin amacı kendinizi olabildiğince iyi hissetmenizdir. Masaj esnasında kullanılan terepatik bitkisel yağlar ile antik Hindistan’ın Ayurverda masaj teknikleri ile benzerlik göstermektedir. Her ne kadar teknikleri ve uygulaması çok eskiye dayansa da Bali masajının hareketleri ve teknikleri ile ilgili kayıtlar yalnızca 100 yıl öncesinde tutulmaya başlandı.
Bali masajında genellikle masaj yatağı kullanılır, ancak uygun bir zeminde de yapılabilir. Aromaterapik yağlar Bali masajında önemlidir. Hem cildinizdeki sürtünmenin azalması için hem de kokuları ile zihinsel bir rahatlık sunabilmek için bitkisel aromaterapik yağlar olmadan Bali masajı düşünülemez. Yağların yanı sıra Bali masajında atmosfer de çok önemlidir. Görsel ve işitsel olarak beyninizin kontrolü bırakıp tüm bedeninizin gevşemesi istenir. Dolayısıyla tütsüler, gözü yormayan bir ışık ve müzik bu tedavi biçiminin daha etkili olması adına tercih edilir.
Doğu kültüründen tüm dünyaya yayılmış bu tedavi yönteminin tekniklerini inceleyecek olursak öncelikle Bali masajının tüm vücuda uygulanan bir masaj yöntemi olduğunu bilmeliyiz. Cilt tipinize ve tercihinize göre aromaterapik yağların seçimi sonrası hafif tempoda masaja başlanır. Masaj yapılan bölgeler ile masaj yapılmayan bölgeler arasındaki sıcaklık farkının önlenmesi adına ince bir örtü ile vücudun kalan kısmı kapatılır. Her ne kadar hafif tempoda başlasa da kuvvetli baskılar ile kas dokusunun esnetilmesi ve vücudun gevşemesi sağlanır. Kuvvetli basınç uyarımları sırt bölgesinde, omuz ve boyun bölgesinde daha fazla uygulanır. Buradaki kasların gerginliği duruş ve oturuş rutininden kaynaklı olarak daha fazla gergindir ve esnetilmeye ihtiyaç duyar. Yine de Bali masajı çok sert bir masaj türü değildir.
Bali masajı kafa bölgesinde de hafif yoğurma hareketleri ile kan akışının baştan uca hızlanmasında yardımcı olur. Uzman terapistler kan ve enerji akışının tüm bedende harekete geçmesi için yoğurma, baskılama, sıkma ve yuvarlama hareketlerinin kombinasyonu ile masaj yaparlar.
Bali masajında akupresür ve refleksoloji de önemlidir. Akupresür ile yani vücudun basınç noktalarına parmak ile baskı uygulayarak kan akışını tüm vücutta hızlandırma amacıyla denge sağlanırken, el, ayak gibi uzuvların da harekete dahil edilmesi ile tüm bedenin gevşemesi ve rahatlatılması sağlanır. Bali masajı bir nevi Akupresür ve refleksoloji kombinasyonlarını içermektedir.
Bali masajının faydalarını sıralayacak olursak;
Yorgun ve zihin olarak meşgul bir bedeni rahatlatmanın en iyi yöntemlerinden birisi Bali masajıdır. Uzman terapistler eşliğinde uygulanan bu masaj yöntemi ile masaj sonunda kendinizi enerjik, dinç, duygusal olarak daha dengeli, fiziksel olarak esnemiş ve vücut dinamizmini daha yüksek hissedeceksiniz. Boyun, bel, sırt, bacak hareketlerinin gün içinde kısıtlı olması ile oluşan gergin kas dokusu esnetilip açıldığında, masaj sonrasında bu bölgelerde daha rahat hareket ettiğinizi fark edeceksiniz.
Yoğurma, vuruşlar ve parmak baskı yöntemleri ile bedeninizdeki enerji akışı dengeye ulaşacak, artan kan akışı ve sirkülasyonu ile vücudunuzdaki toksinleri kısa sürede atıp daha sağlıklı hissedeceksiniz. Bali masajı kendinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden birisi olacaktır.